AKTIVACIJA MLADIH TALENTOV V POMURJU_Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci

 

                                                  

 

Dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci pripravili izvirne in inovativne predloge rešitev konkretnih podjetniških izzivov treh podjetij in ene vinogradniško-turistične kmetije iz pomurske regije!

 

V sklopu projekta »AKTIVACIJA MLADIH TALENTOV V POMURJU« sta se v maju odvila dva predstavitvena dogodka, kjer so ekipe dijakov iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci predstavile predloge rešitev za konkretne izzive, ki so jih podala ambiciozna podjetja: Telesis d.o.o., Invesher d.o.o. in DOSOR, dom starejših občanov Radenci d.o.o. ter Kmetija z nastanitvijo Danijela Borko iz domače regije.

Na izzivu BANONIA, ki predstavlja novo zgrajeno apartmajsko naselje je delala ekipa smeri gastronomsko-turistični tehnik. Pripravili so izvirne produkte, s katerimi bi čim bolj pritegnili prve goste: jutranji časopis, turistični vodič kulturnih in naravnih lepot ter brošuro o kulinariki in tradicionalnih obrteh v Pomurju, dodali pa so še recepture pristnih prekmurskih jedi, katere si lahko gosti pripravijo sami. Goste prav s tem načinom informirajo o vsem kar se v regiji da videti in okusiti ter jih usmerjajo k aktivnostim po njihovi lastni izbiri. Investitorjem so predlagali, da gostom ponudijo majhno presenečenje, pozornost v obliki darilca, slednjo so tudi izdelali kot prototip. Ker je kolesarski turizem čedalje bolj popularen, dijaki predlagajo možnost izposoje koles.

Ekipa smeri gastronomski tehnik je za družbo DOSOR pripravila izvirne recepture z alternativnimi sestavinami in kreirala lastne sladice. Štiri sladice so poimenovali »vikend sladice«, saj bi se lahko prodajale ob vikendih, ko bi svojci prišli na obisk k varovancem. Te sladice je ekipa poimenovala: Sladka pesa malo drugače, Bučna zmešnjava, Rožičeva arija in Malo »načikša« gibanica. Skeirali pa so še jubilejno sladico za 10. obletnico – Dosorjev srček, ki ponazarja simboliko kraja Radenci in predstavlja srčnost Dosor-ja.

Druga ekipa smeri gastronomski tehnik se je lotila izziva Kmetije z nastanitvijo, ki želi popestriti kulinarično ponudbo domačih, tradicionalnih jedi, saj danes ponujajo klasične hladne narezke in tople jedi za skupine po naročilu. Zato je ekipa pripravila konkretne predloge rešitev postavljenih gastronomskih izzivov. Predlagali so popestritev ponudbe jedi povezanih z letnimi časi, tako so za vsak letni čas pripravili meni s sestavinami, ki so najbolj aktualne v določenem letnem času, ter seveda dodali tudi vegetarijanske jedi. Ker ima kmetija v lasti tudi vinsko klet, je ekipa predlagala degustacijo vina na kmetiji, kar bi kmetiji prineslo tudi dodaten zaslužek.

Vse tri ekipe bodo projektno nalogo nadgradile v maturitetno nalogo in jo potem zagovarjale še pred maturitetno komisijo.

Podjetja/kmetija so dobila s strani dijakov neobremenjen, svež pogled v problematiko, s katero se srečujejo pri svojem delu; izvirne kreacije sladic in jedi iz domačih surovin in zdravih sestavin. Dijaki pa so si pridobili pomembno izkušnjo; čeprav kratek čas – bili so del ekipe podjetja/člani kmetije in si s tem pridobili priložnost za nadaljnje sodelovanje.

Comments are closed.